Op zaterdag 4 juni 2016 organiseert Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte wederom het IJsselfestival in Het Anker in Zwolle (Westenholte).
Het festival is bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten, op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Zowel opstaporkesten (C), jeugdorkesten (B) als senior (A-) orkesten kunnen deelnemen. Het IJsselfestival kent geen formele status. De beoordeling omvat een zogenaamd “kritisch” verslag met mondelinge toelichting van de jury. Het IJsselfestival blijkt naast een prima afsluiting voor de zomervakantie voor A-orkesten ook een belangrijk podium voor de jeugd te zijn.
Elk jaar krijgt het IJsselfestival een thema mee. Voor de komende editie is gekozen voor het thema “van Nederlandse bodem”. Elk orkest is vrij in de uitwerking van het thema, waarbij het voor A-orkesten niet verplicht is om het thema toe te passen. B- en C-orkesten worden wel op het thema beoordeeld. Hiervoor wordt ook een originaliteitsprijs ter beschikking gesteld.
Elk A-orkest zal worden beoordeeld op een eigen samengesteld programma, waarbij minimaal één muzieknummer op het eigen niveau (divisie) gekozen moet worden. Verder is het verplicht minimaal één compositie te selecteren uit het repertoire van een nog door de commissie voor te stellen componist. Over de naam van de componist volgt tijdig nadere informatie. B- en C-orkesten zijn overigens niet verplicht een compositie van deze componist te spelen.
Voor meer informatie over het 19e IJsselfestival, dat op zaterdag 4 juni 2016 wordt gehouden, kunt u contact opnemen met Inge Eikelboom via ijsselfestival@excelsior-westenholte.nl